Get Adobe Flash player
Sök
Viktiga

 

 

Ektorps tandläkare
Att söka tandvård är oftast både dyrt och obehagligt, På grund av detta blir tidsintervallerna stora mellan besöken till tandvården. Ektorps tandläkare sträver efter att ge bästa möjliga tandvård till sina patienter genom bra och behaglig service som även passar just din ekonomi. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg och blir väl omhändertagen. Vi på Ektorps tandläkare är stolta över våra professionella medarbetare.

kontakta oss
an image
Ektorps tandläkare klinik
Ektorpsvägen 4, 2tr                                131 47 Nacka                                 Ektorp Centrum
 

Email: info@ektorpstandlakare.se

Tel: (+46) 8-716 39 03
Mob: (+46)73-566 23 30

Tips & råd

Karies

Karies (caries dentalis), eller tandröta, är en infektionssjukdom som orsakas av olika bakterier som normalt lever i munhålan och som orsakar lokala angrepp på tandytan vilket resulterar i att emaljen urkalkas. Obehandlad karies kan leda till kaviteter, "hål i tänderna", som i förlängningen kan leda till tandvärk och att tanden går förlorad.

 

 

Tandborstning

Tandborste används för att rengöra och vårda användarens tänder, för att motverka uppkomsten av tandkötts- och tandsjukdomar. Vanligen appliceras först tandkräm på tandborsten. Tandborstning brukar rekommenderas minst två gånger om dagen och i minst två minuter per tillfälle. Man bör byta tandborste med jämna mellanrum. Enligt rekommendationer ska man byta tandborste var tredje månad.

 

Tandtråd

Tandtråd är en tunn tråd av nylon/teflon eller bomull, oftast vaxad, som används för rengöring mellan tänderna. Tandtråden kan innehålla fluor och ibland även ha smak, till exempel av mint eller banan. Det finns rund och platt tandtråd. Det finns också tandtråd som expanderar vid kontakt med saliv, för att fylla ut hålrummet mellan tänderna bättre.

Det vanligaste är att man snor ett lagom långt stycke tandtråd runt högra och vänstra handens pekfingrar och spänner det så att en spänd sträng uppstår. Ett alternativ som underlättar hanteringen är att knyta ihop ändarna på tandtråden så att en ring bildas. Sedan några år (2008) säljs tandtrådshållare i olika utföranden. Dessa har ett plastskaft med U-formad ände, där några centimeter tandtråd är fäst. Användningen är enklare, eftersom man slipper stoppa in händerna i munnen.

Den spända tråden förs sedan ned i mellanrummet mellan tand och tandkött på ömse sida om varje tand och dras fram och tillbaka ett antal gånger. Denna behandling skall befria tand- och tandhalsytan från plack, rengöra dem och därigenom förhindra uppkomsten av tandsten och tandlossning. Naturligtvis kan man även avlägsna större matrester mellan tänderna med tandtråd. Användningen av tandtråd skall ses som ett komplement till tandborstning och användning av medicinska tandpetare.

Fluor

Fluor (latin: Fluorum) är ett icke-metalliskt grundämne med atomnummer 9 och kemiskt tecken F, tillhörande gruppen halogener. Fluor bildar en tvåatomig molekyl med sig själv i grundform, vilket resulterar i F2. Fluor är det mest reaktiva och elektronegativa av alla grundämnen. Till exempel ’’brinner’’ fluor i närheten av kolväten, till skillnad från förbränning av kolväten med hjälp av syre, vilket kräver ett tillskott av energi. Således är F2 mycket farligt, farligare än andra halogener såsom den giftiga klorgasen.

Fluor har högst elektronegativitet samt liten atomradie vilket ger unika egenskaper till många av dess föreningar. Till exempel förlitar sig 235U (uran-235), det huvudsakliga kärnbränslet, på volatiliteten hos UF6 (uranhexafluorid). Dessutom är kol–fluor-bindningen en av de starkaste bindningarna i organisk kemi. Detta leder till den höga stabiliteten och ihärdigheten hos fluororganiska föreningar, såsom (poly)tetrafluoreten (Teflon) och C8F17SO3H (perfluoroktansulfonsyra). Kol–fluor-bindningens induktiva effekter leder till styrkan i många fluorhaltiga syror, såsom CF3SO3H (trifluormetansulfonsyra) och CF3COOH (trifluoretansyra). I mediciner substitueras ofta organiska föreningar med fluor på biologiskt reaktiva platser, för att förhindra deras metabolism och förlänga deras livslängd.

Småätande

God mat är ett av livets glägjeämnen. Visste du att varje gång du äter något startas det en syraattack på tänderna? Saliven försvarar dina tänder genom att neutralisera syran och spola rent. Om du har en vana att småäta ofta så kommer det att påverka dina tänder och göra det svårt för saliven att skydda dem, du kan få karies det vill säga hål i tänderna.